Architectenbureau Spaltman
Bureau voor architectonische vormgeving

Appartementen De Havenaar te Almere

Toen ik het verzoek kreeg van Bun Projectontwikkeling om het appartementengebouw de Havenaar te ontwerpen was ik direct erg enthousiast. Want wat is het een prachtige locatie! Gelegen in een lommerrijk park in Almere Haven, met rondom groen en een mooi uitzicht is de plek heel bijzonder te noemen.  Het is zo’n project waar mijn handen al op voorhand jeukten om aan de slag te gaan. Een dergelijke mooie locatie is natuurlijk een heerlijk uitgangspunt, maar het schept ook verplichtingen om er zeer zorgvuldig mee om te gaan. De woningen moeten namelijk maximaal profiteren van het uitzicht en tegelijkertijd moet het gebouw zich op een vriendelijk en natuurlijke wijze nestelen in het groen.

Vanwege de vrijstaande ligging – het gebouw is van alle kanten goed zichtbaar - heb ik het ontwerp daarom een alzijdige kwaliteit meegegeven. Dit wil zeggen dat het gebouw geen duidelijke voor- of achterkant heeft; alle gevels zijn min of meer gelijkwaardig. Daarnaast moesten de appartementen zoveel mogelijk profiteren van de mooie ligging in het park en goed op de zon liggen. Er is daarom gekozen voor een corridor (interne) ontsluiting in plaats van een galerij ontsluiting, zodat we alle kamers direct aan de gevel konden situeren.

Om het gebouw minder massief te maken is de bovenste laag terug gelegd en is er op iedere hoek een ruim terras gemaakt. De hierdoor ontstane ruime (dak)terrassen tezamen met het panoramisch uitzicht geven deze penthouses en hoekappartementen een unieke kwaliteit. De woningen in het midden hebben allemaal een ruime loggia met veel privacy. Om het uitzicht zo onbelemmerd mogelijk te houden zijn alle terrassen afgeschermd met glazen hekwerken en vanuit de woonkamer bereikbaar door een royale schuifpui. 

De gevel is gemaakt van een lichtgele baksteen en de terug liggende geveldelen zijn bekleed met hout. De plint is gemaakt van een antracietkleurige breuksteen en zorgt voor een fraaie overgang naar het terrein. De lichte bovenbouw komt hierdoor een beetje los van de grond en in combinatie met de horizontale gevelbanden en de buitenruimtes krijgt het gebouw een lichtvoetige uitstraling. 

De architectuur van het gebouw is dus zowel van binnenuit ontstaan als door de wens om het in te bedden in de groene omgeving. Het hele ontwerptraject is daarom gebruik gemaakt van diverse 3D programma’s om de wisselwerking tussen gebouw en omgeving zo goed en nauwkeurig mogelijk in beeld te brengen. Bij iedere ontwerpbeslissing konden de bovenstaande uitgangspunten derhalve direct op waarde geschat worden, en aangepast waar nodig. Ik kijk reikhalzend en vol vertrouwen uit naar de voltooiing van dit bijzondere project!

 

Paul Spaltman, 9 maart 2021

Architectenbureau Spaltman 


Opbellen
E-mail