Nadat ik enkele jaren geleden het ontwerp heb mogen maken voor de supermarkt en het appartementencomplex in fase 1 werd ik door Bun Projectontwikkeling gevraagd om ook het tweede gedeelte van het voorzieningengebied in het Stationskwartier van Kampen te ontwerpen. Ontzettend leuk en uitdagend om de mooie basis die we met fase 1 hebben gelegd een vervolg te kunnen geven! Fase 2 bestaat uit een supermarkt, enkele dagwinkels en een appartementencomplex. Fase 2 lijkt derhalve programmatisch sterk op fase 1, maar er is een paar belangrijk verschil. Het complex in fase 1 had een duidelijke voor- en achterkant, bij fase 2 zijn beide gevels gelijkwaardig: de zuidkant vanwege de bezonning en de noordkant vanwege de ligging aan de Wadloper.
Om de appartementen zowel goed op de zon te oriënteren als op de Wadloper is er daarom voor gekozen om het gebouw te ontsluiten vanuit een centrale kern. Hierdoor krijgt het gebouw niet een duidelijke voor- en achterkant, zoals bij een galerijontsluiting, maar zijn beide gevels gelijkwaardig. Het dak van de detailhandel is gedeeltelijk voorzien van groen zodat de bewoners aan deze zijde, behalve zon, ook een aangenaam uitzicht hebben. En de oostgevel heeft - vanwege ligging aan het plein - ook een representatieve uitstraling gekregen. Het ontwerp heeft door genoemde situatieve uitgangspunten een alzijdige kwaliteit gekregen.
Het gebouw kent een heldere geleding met hoge plint, een middenstuk, en beëindiging door de afwijkende bovenste bouwlaag. De strakke, doorlopende daklijn is gedefinieerd door de witte boeidelen. Deze daklijn is een combinatie van goot en dakkapel en markeert de overgang tussen baksteen gevel en het zinken dak. Tevens zorgt het samen met de verticale gevelindeling voor een perceelsgewijze ritmiek van de gevel. Dit past goed bij de laagbouw aan de overzijde van de Wadloper. Daarnaast markeert een hoogte accent in de daklijn de entree.
De gevel is gemaakt van dezelfde gemêleerde baksteen als fase 1, maar heeft anders dan fase 1 een donkere plint. Wederom is gebruik gemaakt van uitstekend metselwerk om de verticaliteit te versterken en meer reliëf in de gevel te krijgen. De balkons zijn gemaakt van antracietkleurige staalprofielen met dito hekwerken. De kozijnen zijn van aluminium en hebben een lichtgrijze kleur. Tezamen met de compositie van de gevel krijgt het gebouw zo een chique en rijke uitstraling.
Het is een flinke puzzel geweest om alle randvoorwaarden te vertalen naar een architectonisch samenhangend beeld dat tevens functioneel en doelmatig qua opzet was. We hebben met alle betrokken partijen de voor- en nadelen van de diverse varianten afgewogen en op basis daarvan onze keuzes gemaakt. Het gehele ontwerpproces is gewerkt in een 3D omgeving compleet met visualisaties zodat we telkens een duidelijk beeld hadden van hoe het er uit kwam te zien. En het resultaat mag er zijn: een statig gebouw dat voortborduurt op fase 1, maar zich nadrukkelijk heeft aangepast aan de plek. Een gebouw dat zich naar alle zijdes richt en zich als gebouw voegt naar de stad, hier wat aan toevoegt en bovendien de woonkwaliteit van alle appartementen optimaal heeft verzorgd. Fase 2 onderscheidt zich waar nodig van fase 2, maar vormt er een samenhangend en onlosmakelijk geheel mee.
Paul Spaltman, november 2021
Architectenbureau Spaltman.